Tobiasz Herman - Wrocław Catering Dietetyczny JakJesc.pl

Kuchnia od zawsze była moim drugim domem. Początkowo jako dziecko w kuchni mamy, potem w kuchni mojego ojca, w której szefował. Dobry kucharz musi kochać kuchnie inaczej się nie da. Praca w kuchni jest ciężka, zaczyna się od codziennego przeglądu lodówek, kontroli dostaw, potem powoli zaczynamy tworzyć nowe dania.

Kuchnia dietetyczna to jedna z trudniejszych kuchni – wymaga od kucharza również wiedzy o produkcie, jego składzie, najlepszych technikach kulinarnych do jego obróbki. Gotowanie wymaga wielkiej wyobraźni, wiedzy, doświadczenia, cierpliwości oraz strategicznego myślenia. W kuchni wszystko musi być na czas, ale wszystko co najlepsze wymaga czasu…

W mojej pracy cenię możliwość rozwoju, codziennie zmieniające się menu w zależności od dostępności i jakości produktów. Staram się, aby moja kuchnia była maksymalnie sezonowa, wykorzystywała składniki, które są dla nas znane, cenione i uprawiane w Polsce. W kuchni to ja odpowiadam za smak i jakość potraw – nigdy nie idziemy na skróty, kuchnia nie wybacza. W kuchni cały zespół pracuje na smak potrawy, którą otrzymują nasi klienci.

Proste słowa jak dziękuję, było smaczne dają nam spełnienie…

INFORMACJE

Laureat m.in Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie w 2012 r. Brązowy krążek zdobył wraz z kolegami z Reprezentacji Polski Juniorów, gotując pod okiem trenera Mistrza Kurta Schellera. Laureat Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie 2011 r, Pierwszego Pucharu Polski w Grillowaniu im. Macieja Kuronia 2011 r,, IV Festiwalu Pstrąga w Polanicy Zdroju 2011r, Festiwalu Smaku w Grucznie 2011 r; Finału Primerba Cup 2011 r; Międzynarodowego Konkurs Kulinarnego „Trendy Chef 2012 " , VIII Festiwalu Kuchni Greckiej 2013.
Tobiasz Herman od kilku lat mieszka we Wrocławiu gdzie z dużą konsekwencją rozwija swoją pasję. Od 2 lat jest szefem kuchni w Cateringu Dietetycznym JakJesc.pl gdzie przygotowuje niebanalne zestawy dla osób pragnących zdrowo i świadomie się odżywiać. Na kuchnię Tobiasza składają się najwyższej jakości świeże produkty sezonowe, ekologiczne, regionalne oraz naturalne. Dzięki takiemu podejściu, potrawy wychodzące spod jego ręki mają wyjątkowy, wyszukany smak oraz wspaniały wygląd. Nasz szef kuchni jest także współwłaścicielem Studia Kulinarnego Browar Mieszczański, gdzie prowadzi warsztaty m.in. cykliczne spotkania "Kuchnie Świata z KUKBUK'iem", "Owoce morza i ryby", "Kaczka" oraz "Steki".
Tobiasz Herman jest entuzjastą innowacyjnej w naszym kraju metody gotowania Sous Vide. Jest to próżniowa metoda polegająca na długim gotowaniu produktów w niskiej temperaturze. Dzięki stosowaniu w naszej kuchni metody Sous Vide, nasze potrawy zachowują swój naturalny aromat, smak oraz strukturę. Ponadto ta technika pozwala na zachowanie możliwie największej ilości witamin oraz mikroelementów. Nasz szef kuchni uczył się metody próżniowego gotowania od francuskiego mistrza kuchni Bruno Goussault'a, który jest współtwórcą metody Sous Vide.